Épületünk története

Épületünk története

Templomunk műemlék épület. Az 1900-as évek elején épült az angol Arts and Crafts mozgalom kiemelkedő építésze, Charles Voysey tervei alapján. A Voysey Studióként ismert épület első munkája volt, ezért az építészeti szakkönyvek külön megemlékeznek róla. A tervek W.E.F. Brittain festő- és szobrászművész megrendelésére épült, a természetes fény kihasználása érdekében üvegtetővel. Sajnos, a művész anyagi problémái miatt megvált az épülettől, ahol későbbi tulajdonosai többek között balettiskolát rendeztek be. A II. világháborúban egy bomba közeli becsapódása során a detonációtól az üvegtető beszakadt. Ekkor egy “ideiglenes” palatetőt raktak fel, ami majdnem 60 évig állt.

Gyülekezetünk 1958-ban vette meg az épületet a Skót Prebiteriánus Egyház segítségével. Ekkor autószerelő műhely volt egy kis külvárosi utcában. Ma is csodáljuk Istenünk gondviselését és Varga Sándor lelkipásztor jövőbe tekintő bátorságát, hogy a zsíros padlójú, elhanyagolt épületben látta a gyönyörű templomterem lehetőségét. Az eredeti üvegtetőt az English Heritage segítsévével, 2005-ben állítottuk helyre.

A székelykapu 2011-ben állíttattuk gyülekezeti tagjaink nagylelkű adományaiból. A  művészi faragás a hargitai Szentegyházán  készült és Európán keresztülutazva itt, a helyszínen szerelték össze a székely mesterek, Márton Vilmos és Kovács-Márton Zoltán.  A hagyományos székely motivumok, a tulipán és a rózsa, a nap és a hold mellett református vallásunk cimere, a zászlót vivő Bárány díszíti. Az érkezőt Jézus szavai bíztatják: “Jöjjetek énhozzám mindnyájan”, a távozóra pedig áldást mond a felirat:  “Az Úr megőrzi a te ki és bemeneteledet”.